Infoa uudelle opiskelijalle ja huoltajalle, syksy 2022

Vamia postittaa kaikille yhteishaussa valituille hyväksymiskirjeen 16.6.2022. Kirjeestä opiskelija näkee opintojen aloituspäivän ja paikan mihin saavutaan ensimmäisenä päivänä.

Perustutkintojen osalta koulu alkaa ti 2.8.2022 klo 9.00 alla olevissa paikoissa. Ensimmäinen koulupäivä päättyy klo 14.00. Vastuuopettaja ohjeistaa loppuviikon ohjelmasta tarkemmin.

Toisesta kouluviikosta alkaen noudatetaan normaalia lukujärjestystä.

Koulun aloituspaikat ti 2.8.2022 klo 9.00, kts. kartta:

Hansa-kampus, Ruutikellarintie 2-4:

  • merkonomit, ohjelmistokehittäjät ja mediapalvelujen toteuttajat à kokoontuminen Ruutikellarintie 2 rakennuksen pääaulassa (ruokalan lähellä), kartassa sisäänkäynti 2 tai 4
  • lähihoitajat sekä hius- ja kauneudenhoitoala à kokoontuminen Ruutikellarintie 2 rakennuksen Parcoksen päädyn (lähempänä Ruutikellarintietä) aulassa, kartassa sisäänkäynti 3 tai 6
  • ravintola- ja catering- ala sekä matkailuala à kokoontuminen Ruutikellarintie 4 rakennuksen koulun ala-aulassa, kartassa sisäänkäynti 8

Sampo-kampus, Sepänkyläntie 16:

  • automaatioasentaja, sähköasentaja, elektroniikka-asentaja à T-siipi, kokoontuminen Sepänkyläntien puoleisen oven ulkopuolelle
  • maarakennuskoneenkuljettaja, talonrakentaja, turvallisuusvalvoja, artesaani à L-siipi, kokoontuminen Sepänkyläntien puoleisen oven ulkopuolelle
  • ajoneuvoasentaja, koneistaja, levyseppähitsaaja, kiinteistön­­­­­hoitaja, putkiasentaja à H-aula, kokoontuminen pihan puolelle

Vamian koko henkilökunnan yhteystiedot löydät täältä.

Oppivelvollisuus piteni 1.8.2021 alkaen 18 vuoden ikään (tai siihen kun on suorittanut toisen asteen tutkinnon). Samaan aikaan astuu voimaan myös toisen asteen opintojen maksuttomuus. Lain tarkoituksena on turvata kaikille elämässä ja yhteiskunnassa tarpeellinen perusosaaminen ja sivistys. Opiskelijat saavat käyttöönsä koulun kustantamana esim. oppikirjat ja tietokoneen. Myös lounas on ilmaista ammatillista perustutkintoa opiskeleville (poissulkien opiskelijat, jotka opiskelevat oppisopimuksella, työvoimakoulutuksessa tai saavat kotouttamistukea).

ID-kortti ja ruokailu

Kortilla osoitetaan, että henkilö on oppilaitoksen opiskelija. Perustutkinnon opiskelija on oikeutettu yhteen maksuttomaan ateriaan koulupäivän aikana. Opiskelijakortti on esitettävä opiskelijaravintolan kassalla ruokailemaan mennessäsi. Korttia näyttämällä saa ilmaisen lounaan oppilaitoksen lounasravintoloissa. Kortti tulee olla mukana päivittäin, se saadaan opintojen alkuvaiheessa. Erityisruokavalioista tulee olla yhteydessä koulun terveydenhoitajaan.

HOKS

Jokaiselle opiskelijalle laaditaan yhdessä vastuuopettajan kanssa HOKS eli henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelma, johon suunnitellaan ja päivitetään opintojen kulkua.

Studenta

Opiskelijahallintojärjestelmä, josta opiskelija näkee mm. oman lukujärjestyksenä, henkilötietonsa, saamansa arvosanat, henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelmansa (HOKS) ja poissaolot. Myös alaikäisen huoltajalla on pääsy Studentaan. Tunnukset jaetaan opintojen alussa.

Office365

Kaikki opiskeluihin liittyvä tiedottaminen tapahtuu oppilaitoksen sähköpostin kautta. Opiskelijalla on velvollisuus seurata sähköpostiaan säännöllisesti. Word, PowerPoint, Excel, Onedrive, Sharepoint ja Teams löytyvät myös Office365 kautta. Opiskelijalla on mahdollisuus ladata työpöytäversiot ohjelmista kotikoneelle maksutta opintojen ajaksi. Teamsin kautta pidämme mahdolliset etäopiskelun tunnit.

Työajat, lukujärjestykset ja poissaolot

Vamiassa noudatetaan 4-jaksojärjestelmää, syksyllä on 2 jaksoa ja keväällä 2 jaksoa. Oppituntien määrä ja opetettavat asiat vaihtelevat jaksoittain. Opiskelijan velvollisuus on seurata ja noudattaa lukujärjestystä.

Opiskelijan tulee osallistua oman HOKSinsa (henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma) mukaisesti opetukseen. Sairauspoissaolot on ilmoitettava viipymättä vastuuopettajalle.

Savuton oppilaitos

Tupakointi on kielletty koko Vamian alueella.

Opintotoimisto

Opintosihteerit palvelevat opiskelijoita päivittäin molemmilla kampuksilla.

Opinto-ohjaus

Opinto-ohjauksella tuetaan opiskelijaa suunnitelmalliseen opiskeluun ja ammatilliseen kasvuun.

Erityisopetus ja kuraattorit, maahanmuuttajakoordinaattori

Opiskelijahuollon tehtävänä on edistää oppilaitostyön hyvinvointia ja viihtyisyyttä sekä luoda opiskeluympäristöstä turvallinen ja terveellinen. Opiskelijahuollon tulee lisäksi edistää oppimisvaikeuksien ja opiskelijan muiden ongelmien varhaista tunnistamista ja niihin puuttumista.

Opiskeluterveydenhuolto

Sairasvastaanotto terveydenhoitajalle ilman ajanvarausta arkisin klo 8-10. Muina aikoina ajanvarauksella.

Haku- ja ohjauspalvelut

Haku- ja ohjauspalvelu VamiaGuide auttaa ja ohjaa

  • uusia hakijoita koulutukseen hakeutumisessa ja ammatin valintaan liittyvissä kysymyksissä
  • Vamian opiskelijoita uraohjauksessa ja
  • työnhakuun liittyvissä asioissa

Opintotuki

Opintotukea voit hakea myös verkossa osoitteessa www.kela.fi/asiointi. Palveluun kirjaudutaan omilla verkkopankkitunnuksilla tai sähköisellä henkilökortilla. Lisätietoja opintotuesta löydät osoitteesta www.kela.fi.

Opiskelu työttömyysetuudella

Yli 25-vuotiaalla voi olla mahdollisuus opiskella työttömyysetuudella. Tarkista ennen opintojen alkamista TE-toimistosta työttömyysetuudella tuetun opiskelun mahdollisuus.

Koulumatkatuki

Hakemuslomakkeen ja lisätietoja koulumatkatuesta löydät osoitteesta www.kela.fi.

Asuminen

Oppilaitoksella ei ole omaa opiskelija-asuntolaa. Mikäli tarvitset asunnon, niin voit tehdä asuntohakemuksen sähköisenä Vaasan opiskelija-asuntosäätiöön (VOAS) tai ottaa yhteyttä toimistolle asuntotoimisto@voas.fi, puh. 06 327 6530.

Opiskelijan opas 2022-2023

Opiskelijan oppaasta löytyy lisää tärkeää ja ajantasaista tietoa opiskelusta Vamialla. Opas päivitetään elokuun alkuun mennessä.

Tervetuloa opiskelemaan Vamiaan!