Hius- ja kauneudenhoitoalan erikoisammattitutkinto – Euroskills

Nainen tekee kampausta asiakkaallel Vamian Studio Parcoksessa

EDIT 9.5.2023

”Euroskills-finaaliin valmistautuminen on hyvin kokonaisvaltaista”

Vamiasta vuonna 2019 valmistunut parturi-kampaaja Minna Ala-Penttilä tulee edustamaan Suomea hiusmuotoilun lajissa EuroSkills 2023 EM-finaalissa Puolan Gdanskissa 5.-9.9.2023.

Minna aloitti opintonsa Vamialla vuonna 2016 ja niitti menestystä valtakunnallisissa Taitaja-kisoissa jo opintojensa aikana: vuonna 2018 hän voitti hopeaa ja vuonna 2019 kultaa. EM-karsinta pidettiin toukokuussa 2022, jonka voittajana Minna selvisi läpi Gdanskin Euroskills-finaaliin.

Finaaliin valmistautumiseen kuuluu 15-20 tuntia dokumentoitua valmentautumista viikossa, sekä yhteiset kuukausittaiset treenit valmentajien ja entisten kilpailijoiden kanssa. Minnan valmennustiimissä asiantuntijana hiusmuotoilun lajissa toimii Satu Laiho, ja lähivalmentajana Vamialla toimii Heli Saarikoski-Lehtimäki. Minna onkin erittäin kiitollinen siitä, että on päässyt osana Euroskills-kilpailua huippuosaajien valmennettavaksi.

– Yksikään maksullinen koulutus ei ole ollut yhtä silmiä avartava, kuin nämä valmennukset joihin olen osallistunut osana finaaliin valmistautumista.

Tällä hetkellä Minna työskentelee parturi-kampaajana Studioksessa ja tekee lisäksi opettajan sijaisuuksia Vamialla. Opetuskeikkojen jälkeen Minna jääkin kahdesti viikossa Vamian tiloihin vielä treenaamaan Euroskills-finaalia varten. Onko treenaaminen onnistunut hyvin työn ohella?

– Se laitetaan onnistumaan”, naurahtaa Minna.

Itsekuria täytyy löytyä, jotta jaksaa jäädä töiden jälkeen treenaamaan. On pakko treenata, jotta on valmis syksyä varten. Toistot antavat myös varmuutta tekemiseen.

Ensimmäistä kertaa osana Euroskills-valmennusta on Vamialla tarjottu finalisteille myös mahdollisuutta mentaalivalmennukseen, jota tarjoaa koulun psykologi Anne Priha.

– Mentaalivalmennuksessa käydään läpi stressin ja pettymyksen hallintaa, jotta ei kilpailutilanteessa jäisi rypemään epäonnistumiseen vaan pääsisi jatkamaan eteenpäin. Finaaliin valmistautuminen on siis hyvin kokonaisvaltaista. Nukkepäillä käytännön harjoittelun lisäksi on tärkeää muistaa myös levon ja liikunnan merkitys, toteaa Minna.

Hiusalan opiskelusta Vamialla on Minnalle jäänyt hyvät muistot:

– Oli aina ihanaa tulla kouluun. Täältä löytyy huippuopettajat ja luokkakaverit olivat mahtavia. Tiedonjano ja intohimo tätä alaa kohtaan oli itselläni kova jo opiskellessa. Ehkä se kertoo jotain viihtymisestäni Vamialla, että sijaistan nyt täällä eikä musta olla vieläkään eroon päästy, Minna naurahtaa.

Entä mitä suunnitelmia Minnalla on kisojen jälkeen?

– Katsotaan ensin kisat loppuun, ja mitä mahdollisuuksia ne tuovat mukanaan. EM-finaalissa hyvin pärjätessä voi saada mahdollisuuden lähteä tekemään kansainvälistä uraa. Toisaalta minua kiinnostaa tulevaisuudessa hiusalan ammatillinen opettaminen, joten olen myös miettinyt estenomin AMK-tutkinnon suorittamista sekä opettajakorkeakouluun hakemista.

Kova valmentautuminen Euroskills-finaalia varten jatkuu aina syyskuuhun asti. Vamia toivottaa Minnalle paljon tsemppiä valmistautumiseen ja hurjasti onnea finaaliin!

 

EDIT 21.6.22 

Minna Ala-Penttilä Euroskills 2023 EM-kilpailun Suomen edustajaksi!

Minna Ala-Penttilä voitti viikonloppuna pidetyissä karinnoissa Suomen EuroSkills edustajapaikan, luokassa hiusmuotoilu. Hän voitti pistein 87.6 ja eroa kakkoseen oli 3 pistettä.

Nyt Minna pitää pienen treenitauon ja aloittaa syksyllä valmistautumisen 2023 Puolan Euroskills EM-kilpailuun.

Paljon onnea Minna! Olemme äärettömän iloisia puolestasi! Tsemppiä ja puhtia kisatreeniin ja 2023 Euroskills EM-kilpailuun!

Lue alta Minnan kokemuksia karsintoihin valmistautumisesta:

 

EuroSkills karsintoihin kovalla treenillä ja intohimolla

Minna valmistui parturi-kampaajaksi Vamiasta vuonna 2019 ja suorittaa tällä hetkellä koululla hius- ja kauneudenhoitoalan erikoisammattitutkintoa.

Kevät on ollut jännittävä, sillä Minna on mukana kesäkuussa järjestettävissä kisakarsinnoissa, joissa valitaan Suomen kilpailijat kansainväliseen ammattitaitokilpailuun Euroskillsiin. Tavoitteena on päästä edustamaan Suomea Euroskills EM-kilpailuihin Puolaan syksyllä 2023, lajina on hiusmuotoilu.

– Jo opiskeluaikoina kilpailin Taitaja-kisoissa, joissa pärjäsin hyvin. Toisen vuoden opiskelijana sain hopeaa ja kolmannen vuoden opiskelijana kultaa. Sitä kautta olen päässyt Suomen SkillsFinland maajoukkueeseen.

Kaksivaiheinen karsinta

EuroSkills -kilpailijakarsinnassa on kaksi osaa, joista ensimmäinen osa suoritettiin Porissa Taitaja-kisojen yhteydessä ja toinen osa toteutetaan Helsingissä kesäkuussa.

– Porissa ensimmäinen tehtävä oli naisten lyhyiden hiuksien permanentti, leikkaus ja viimeistely. Siihen oli varattu hirveän lyhyt aika. Meillä kaikilla karsijoilla tuli kiire ja jostain piti siis oikaista. Päätin, että haluan tehdä permanentin kunnolla, sillä se oli päätehtävä koko työssä. Nipistin leikkauksesta ja siitä sainkin vähän huonommat pisteet. Tämä oli ihan odotettavissa.

Toisena työnä oli morsiuskampaus live-mallille. Meille annettiin kirjekuori, jossa oli inspiraatio. Saimme kuva morsiuspuvusta ja inspiraatiokuvaksi kolmio. Tämä muoto piti näkyä kampauksessa.

Koen, että kampaukset ovat vahvuuteni. Morsiuskampaukseen olin tyytyväinen, vaikka jälkikäteen mietinkin, mitä olisin tehnyt eri tavoin. Päällisin puolin olen tyytyväinen suoritukseeni.

Tavallinen liiketyökin on treeniä

Minnasta hehkuu intohimoa omaa alaa kohtaan. Töiden ja opiskelun lisäksi hän treenaa ahkerasti tulevia kisoja varten.

– Olen ollut koululla viikoittain 1–2 päivää treenaamassa. Teen myös taustatyötä somessa. Pitää tietää mikä on trendikästä, mitä ihmiset haluavat ja mikä maailmalla on ”in”. Kisatehtäväksi voi tulla ihan mitä vain ja pitää olla varautunut kaikkeen.

Suunnittelen itse mitä minäkin päivänä teen ja kaikki tavallinen liiketyökin on treeniä. Kisoissa ei arvioida pelkkää lopputulosta vaan sen lisäksi muun muassa työturvallisuutta, ekologisuutta ja asiakaspalvelua. Moneen asiaan pitää kiinnittää huomiota.

Tahto yrittää ajaa eteenpäin 

Minna kertoi saavansa motivaatiota positiivisesta palautteesta sekä Skills-valmentajien, opettaja Helin ja perheen kannustuksesta.

– Valmistuttuani kirjoitin omaan Instagramiin, että jos olisin kolme vuotta sitten opintojen alussa sanonut valmistuvani parturi-kampaajaksi ikäluokkani SM-mitali kaulassa, niin moniko olisi sen uskonut? En minäkään! Tahto yrittää oli isompi kuin mikään muu asia, mitä olin halunnut.

Onnea kisoihin Minna! Odotamme innolla, mitä kaikkea tulet vielä tekemään ja saavuttamaan!