Hius- ja kauneudenhoitoalan erikoisammattitutkinto – Euroskills

Nainen tekee kampausta asiakkaallel Vamian Studio Parcoksessa

EDIT 21.6.22 

Minna Ala-Penttilä Euroskills 2023 EM-kilpailun Suomen edustajaksi!

Minna Ala-Penttilä voitti viikonloppuna pidetyissä karinnoissa Suomen EuroSkills edustajapaikan, luokassa hiusmuotoilu. Hän voitti pistein 87.6 ja eroa kakkoseen oli 3 pistettä.

Nyt Minna pitää pienen treenitauon ja aloittaa syksyllä valmistautumisen 2023 Puolan Euroskills EM-kilpailuun.

Paljon onnea Minna! Olemme äärettömän iloisia puolestasi! Tsemppiä ja puhtia kisatreeniin ja 2023 Euroskills EM-kilpailuun!

Lue alta Minnan kokemuksia karsintoihin valmistautumisesta:

 

EuroSkills karsintoihin kovalla treenillä ja intohimolla

Minna valmistui parturi-kampaajaksi Vamiasta vuonna 2019 ja suorittaa tällä hetkellä koululla hius- ja kauneudenhoitoalan erikoisammattitutkintoa.

Kevät on ollut jännittävä, sillä Minna on mukana kesäkuussa järjestettävissä kisakarsinnoissa, joissa valitaan Suomen kilpailijat kansainväliseen ammattitaitokilpailuun Euroskillsiin. Tavoitteena on päästä edustamaan Suomea Euroskills EM-kilpailuihin Puolaan syksyllä 2023, lajina on hiusmuotoilu.

– Jo opiskeluaikoina kilpailin Taitaja-kisoissa, joissa pärjäsin hyvin. Toisen vuoden opiskelijana sain hopeaa ja kolmannen vuoden opiskelijana kultaa. Sitä kautta olen päässyt Suomen SkillsFinland maajoukkueeseen.

Kaksivaiheinen karsinta

EuroSkills -kilpailijakarsinnassa on kaksi osaa, joista ensimmäinen osa suoritettiin Porissa Taitaja-kisojen yhteydessä ja toinen osa toteutetaan Helsingissä kesäkuussa.

– Porissa ensimmäinen tehtävä oli naisten lyhyiden hiuksien permanentti, leikkaus ja viimeistely. Siihen oli varattu hirveän lyhyt aika. Meillä kaikilla karsijoilla tuli kiire ja jostain piti siis oikaista. Päätin, että haluan tehdä permanentin kunnolla, sillä se oli päätehtävä koko työssä. Nipistin leikkauksesta ja siitä sainkin vähän huonommat pisteet. Tämä oli ihan odotettavissa.

Toisena työnä oli morsiuskampaus live-mallille. Meille annettiin kirjekuori, jossa oli inspiraatio. Saimme kuva morsiuspuvusta ja inspiraatiokuvaksi kolmio. Tämä muoto piti näkyä kampauksessa.

Koen, että kampaukset ovat vahvuuteni. Morsiuskampaukseen olin tyytyväinen, vaikka jälkikäteen mietinkin, mitä olisin tehnyt eri tavoin. Päällisin puolin olen tyytyväinen suoritukseeni.

Tavallinen liiketyökin on treeniä

Minnasta hehkuu intohimoa omaa alaa kohtaan. Töiden ja opiskelun lisäksi hän treenaa ahkerasti tulevia kisoja varten.

– Olen ollut koululla viikoittain 1–2 päivää treenaamassa. Teen myös taustatyötä somessa. Pitää tietää mikä on trendikästä, mitä ihmiset haluavat ja mikä maailmalla on ”in”. Kisatehtäväksi voi tulla ihan mitä vain ja pitää olla varautunut kaikkeen.

Suunnittelen itse mitä minäkin päivänä teen ja kaikki tavallinen liiketyökin on treeniä. Kisoissa ei arvioida pelkkää lopputulosta vaan sen lisäksi muun muassa työturvallisuutta, ekologisuutta ja asiakaspalvelua. Moneen asiaan pitää kiinnittää huomiota.

Tahto yrittää ajaa eteenpäin 

Minna kertoi saavansa motivaatiota positiivisesta palautteesta sekä Skills-valmentajien, opettaja Helin ja perheen kannustuksesta.

– Valmistuttuani kirjoitin omaan Instagramiin, että jos olisin kolme vuotta sitten opintojen alussa sanonut valmistuvani parturi-kampaajaksi ikäluokkani SM-mitali kaulassa, niin moniko olisi sen uskonut? En minäkään! Tahto yrittää oli isompi kuin mikään muu asia, mitä olin halunnut.

Onnea kisoihin Minna! Odotamme innolla, mitä kaikkea tulet vielä tekemään ja saavuttamaan!