Ravintola- ja catering-alan perustutkinto, kokki tai tarjoilija, päiväkoulutus

RAVINTOLA- JA CATERINGALAN PERUSTUTKINTO, RUOKAPALVELUN TAI ASIAKASPALVELUN OSAAMISALA, PÄIVÄKOULUTUS

Kokin toimenkuva vaihtelee työpaikan mukaan. Kokki vastaa ruokien esivalmistelusta, valmistuksesta ja esillepanosta sekä muista keittiön töistä.
Kokin työ on vuorotyötä ja työajat ajoittuvat á la carte ravintoloissa usein iltoihin ja viikonloppuihin. Hyvä kokki on yhteistyötaitoinen, ahkera ja huolellinen. Alalla toimiminen vaatii joustavuutta, innostusta, hyviä käden taitoja sekä halua tulla toimeen erilaisten asiakkaiden kanssa. Hyvät etenemismahdollisuudet ja kansainvälisyys ovat alalle luontaista.

Valmistumisen jälkeen voit työskennellä erilaisten ravintoloiden, kahviloiden, henkilöstöravintoloiden, cateringalan yritysten, laivojen tai juhla- ja pitopalveluyritysten keittiöissä.

Tarjoilija voi työskennellä ravintolassa, kahvilassa, henkilöstöravintolassa, liikeasemalla, pikaruoka-, juhlapalvelu- tai matkailuyrityksessä, hotellissa tai suurtalous- alalla. Työtehtäviisi kuuluu asiakaspalvelua ja myyntityötä, lähinnä ruoan ja juomien tarjoilua sekä laskutusta. Työ on yleensä tiimityötä ja työrytmi vaihtelee paljon kiireestä hiljaisiin hetkiin.

Saat myös yleisen jatko-opintokelpoisuuden, joten voit jatkaa opintojasi ammattikorkeakouluun tai yliopistoon.

Koulutusaika

Koulutuksen kesto noin kolme vuotta henkilökohtaisen osaamisen kehittämisen suunnitelman mukaisesti. Voit opiskella päiväkoulutuksessa päätoimisesti. Koulutuksen kestoon vaikuttaa aiemmin hankittu osaaminen sekä aikaisemmin suoritetut opinnot.

Koulutuksen voi aloittaa seuraavana ajankohtana:

2.8.2022

Edellä mainittujen aloituspäivien lisäksi koulutuksen voi aloittaa myös opinto-ohjaajan/ opettajan kanssa laaditun henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti, jos esimerkiksi haluat suorittaa vain osatutkinnon tai tulet jatkamaan kesken jääneitä opintoja.

Hakuaika

Koulutus alkaa                          Haku päättyy                             Haastattelut/Soveltuvuuskokeet

2.8.2022                                      jatkuva haku

Koulutukseen on jatkuva haku, joten voit jättää hakemuksen milloin tahansa. Opinto-ohjaaja/ opettaja ottaa sinuun yhteyttä ja sopii kanssasi haastatteluajan.

Koulutuksen kuvaus

Osaamisalan valitset, kun olet ensin tutustunut kaikille yhteisissä opinnoissa alaan. Opinnot koostuvat ammatillisista ja yhteisistä opinnoista, joista ammatillisissa opinnoissa osa suoritetaan työpaikalla tapahtuvan oppimisen keinoin. Kokin osaamisalassa opiskelet ravitsemispalveluissa toimimista, lounas- ja annosruokien valmistusta sekä valintasi mukaan esimerkiksi á la carte-ruoanvalmistusta, tilaus- ja juhlaruokien valmistusta sekä juomien anniskelua ja tarjoilua.

Asiakaspalvelun osaamisalassa opiskelet ravitsemispalveluissa toimimista, asiakaspalvelua ja myyntiä, annosruokien ja juomien tarjoilua sekä valintasi mukaan esimerkiksi tilaus- ja juhlatarjoilua, että juomien myyntiä ja tarjoilua.

Koulutuksen toteutus

Päiväkoulutus tapahtuu lähiopetuksena joka päivä pois lukien loma-ajat. Lähiopiskelun lisäksi käytössä on sähköinen oppimisalusta, jonka kautta mm. materiaalit jaetaan. Koulutuksessa painotamme käytännön osaamista ja alan työtehtävissä toimimista. Päiväkoulutuksessa työpaikalla tapahtuvan osaamisen hankinnan osuus on suuri.

Koulutus on mahdollista suorittaa myös oppisopimuksena.

Opiskelijaksi ottamisen edellytykset

Perustutkinnot: https://vamia.fi/hakijoille/ammatillinen-perustutkinto/

Tutkinnossa edellytyksenä on suomen kielen taso A1.3

Lisätietoja

Opinto-ohjaaja Hans Foxell puh. 040 549 7564; hans.foxell@vamia.fi

Oppisopimusasioissa koulutussuunnittelija Mia Malmsten 040 485 8088, s-posti mia.malmsten@vamia.fi