En kock utför arbetsuppgifter inom matlagning på restauranger med olika affärskoncept eller verksamhetsidéer, men också på verksamhetsställen inom den offentliga sektorn. Hen tillreder välsmakande, näringsrik och hälsosam mat och beaktar specialkost. Till arbetsuppgifterna hör också att lägga fram maten som enskilda portioner eller till stora grupper. Kockens arbete är skiftesarbete och arbete i à la carte restauranger utförs ofta kvällstid och under veckoslut. En bra kock är samarbetsvillig, flitig och noggrann. Att fungera inom branschen kräver flexibilitet, händighet och vilja att komma överens med olika typer av människor. Utbildningen ger dej goda internationella karriärmöjligheter.
Efter avlagd examen kan du jobba på restauranger, personalrestauranger, caféer, inom fest- och cateringservice, på last- och passagerarfartyg samt i storkök
En servitör kan jobba på restauranger, personalrestauranger, pubar, nattklubbar, trafikstationer, caféer, snabbmats-, festservice-, eller reseföretag samt storkök. Till dina arbetsuppgifter hör kundservice och försäljning, servering av mat och dryck samt fakturering. Arbetet utförs oftast som team-arbete och arbetsrytmen varierar mycket. Utbildningen ger dej goda internationella karriärmöjligheter.
Du får också allmän behörighet för fortsatta studier, så du kan fortsätta dina studier vid yrkeshögskola eller universitet.
Utbildningstid
Utbildningens längd är i genomsnitt 3 år beroende på den personliga planen och du studerar på heltid. Till exempel tidigare förvärvat kunnande och tidigare studier påverkar utbildningens längd.
Utbildningen kan påbörjas vid följande tidpunkter:
2.8.2023
Utbildningen kan påbörjas enligt den personliga planen som utarbetas med studiehandledaren/läraren.
Ansökningstid
Utbildningen börjar Ansökningstiden slutar Intervjuer/tillämpningsprov
2.8.2023 kontinuerlig ansökan
Till utbildningen är det kontinuerlig ansökan, så kan du lämna in en ansökan när som helst. Studiehandledaren/läraren kontaktar dig och kommer överens om en tid för intervjun.
Beskrivning av utbildningen
Studierna består av yrkesstudier och gemensamma studier och yrkesstudierna görs till viss del ute på branschens arbetsplatser. Inom kompetensområdet för matservice studerar du att arbeta inom restaurangverksamhet, tillredning av lunchrätter och tillredning av mat i portioner. Som valbara studier kan du välja bland annat á la carte matlagning, tillredning av beställnings- och festmat och försäljning och servering av drycker.
Inom kompetensområdet för kundservice studerar du att arbeta inom restaurangverksamhet, kundservice och försäljning samt servering av mat i portioner och av drycker. Som valbara studier kan du välja bland annat beställnings- och festservice och försäljning och servering av drycker.
Genomföring av utbildningen
Utbildningen sker dagtid som närstudier och det är undervisning varje dag, förutom loven. En elektronisk studieportal används också för utdelning av studiematerial. I utbildningen poängteras praktiskt kunnande i undervisningen och på branschens arbetsplatser.
Utbildningen kan också avläggas som läroavtalsutbildning.
Förutsättningar för antagningen som studerande
Grundexamina: https://vamia.fi/sv/hakijoille/ammatillinen-perustutkinto/
Språkkrav: nivå A2.2
Tilläggsuppgifter
Studiehandledare Tim Berglund tel. 040 685 5471; tim.berglund@vamia.fi eller
Studieplanerare Mia Malmsten tel. 040 485 8088; mia.malmsten@vamia.fi (läroavtal)